De HIV epidemie in Zuid Afrika kan binnen 24 tot 34 jaar worden uitgebannen met de huidige behandelstrategieën met HIV-remmers. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van het Erasmus MC in Rotterdam die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine, één van de meest toonaangevende tijdschriften binnen de medische wetenschap. Zuid-Afrika is het land met de grootste HIV epidemie ter wereld. Van de 48 miljoen inwoners zijn ongeveer 6 miljoen besmet met HIV, het virus dat de ziekte AIDS veroorzaakt. Met de komst van antiretrovirale therapie (ART -ook bekend als HIV-remmers) is HIV niet langer altijd een dodelijke infectie, maar veeleer een chronische aandoening. ART heeft twee belangrijke gevolgen. Ten eerste, mensen die een behandeling krijgen leven gezonder en langer. Ten tweede, door de behandeling zijn patiënten aanzienlijk minder besmettelijk. Op dit moment worden in Zuid-Afrika alleen mensen in een relatief laat stadium van de ziekte behandeld, om met de beschikbare middelen zo veel mogelijk levens te redden. Hierdoor komt grofweg slechts de helft van alle HIV patiënten in Zuid-Afrika in aanmerking voor behandeling. Enkele jaren geleden is echter gesuggereerd dat de HIV epidemie enorm zou worden teruggedrongen wanneer gehele volwassen bevolkingen jaarlijks worden gescreend op HIV en ieder besmet persoon in aanmerking komt voor behandeling. Deze zogenaamde ‘universal test and treat’ (UTT) interventie zou op termijn zelfs kunnen leiden tot eliminatie van HIV en AIDS. Onderzoeker Jan Hontelez en zijn collega’s van Erasmus MC hebben, in samenwerking met onderzoekers uit Zuid Afrika, Engeland en de VS, de impact van een UTT interventie in Zuid-Afrika systematisch onderzocht. Hiertoe hebben ze de interventie en de Zuid-Afrikaanse HIV epidemie gesimuleerd in 9 modellen die in toenemende mate gedetailleerd en waarheidsgetrouw zijn. Alle modellen voorspellen dat UTT kan leiden tot eliminatie van de HIV epidemie. Echter, waar het eenvoudigste model eliminatie al 7 jaar na invoering van UTT voorspelt, laten de meer realistische modellen zien dat eliminatie pas veel later zal plaatsvinden (20 tot 25 jaar na invoering). Belangrijker nog, uit het meest realistische model van onze analyses (het STDSIM model) blijkt dat zelfs onder de huidige behandelrichtlijnen de HIV-epidemie in Zuid-Afrika al zou kunnen worden geëlimineerd, zij het 10 jaar later. De analyses laten verder zien dat UTT desalniettemin een zeer effectieve strategie is, omdat de kosten van het versneld terugdringen van HIV relatief bescheiden zijn.
-
mrt082014
Uitbannen van HIV in Zuid Afrika is mogelijk
Categorieën
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.