Zieke kinderen verzetten zich regelmatig tegen medische verrichtingen (‘procedures’) die pijnlijk en/of stresserend zijn, of die vereisen dat het kind stil ligt. Daarom is vaak Procedurele Sedatie en/of Analgesie (PSA), beter bekend als ‘een roesje’, nodig. Recent werden in Nederland ernstige (soms fatale) incidenten tijdens PSA bij kinderen gerapporteerd. Dit onderzoek bevestigt dat PSA in Nederland slecht is geregeld: de veiligheid is ondermaats en er wordt te weinig gebruik gemaakt van effectieve technieken, waardoor medische verrichtingen onnodig vaak falen en/of oncomfortabel zijn. Op basis van literatuuronderzoek en ethische/juridische afwegingen formuleerden de onderzoekers oplossingen in de vorm van een evidence-based richtlijn. Deze zal vanaf 2012 worden geïmplementeerd waardoor de kwaliteit van de medische zorg voor kinderen zal toenemen. Proefschrift: drs. Piet L.J.M. Leroy, “Improving Procedural Sedation and/or Analgesia in Children: from practice over evidence to practice”
-
apr192012
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.