Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem het menselijk lichaam tegen kankercellen die zich ongecontroleerd delen. Leukemiecellen weten echter aan de aandacht van het immuunsysteem te ontsnappen. Marvin van Luijn onderzocht welke factoren een rol spelen bij deze verminderde herkenning van leukemiecellen. De resultaten bieden aanknopingspunten voor het creëren van nieuwe immunotherapeutische strategieën. Van Luijn promoveert op 15 februari bij VUmc. Acute myeloïde leukemie (AML) is een type bloedkanker waarbij de ontwikkeling van een bepaald type witte bloedcellen is verstoord. Dit leidt tot een opeenhoping van onrijpe, abnormale bloedcellen (leukemiecellen) in beenmerg en bloed. Deze kankercellen kunnen zich vrij in het bloed bewegen zonder herkend en opgeruimd te worden door cellen van het immuunsysteem die daarin gespecialiseerd zijn, zogenaamde T-cellen. Marvin van Luijn onderzocht welke rol een verstoorde herkenning van leukemiecellen door T-cellen speelt in het ziekteproces van AML. Hierbij concentreerde hij zich met name op het mechanisme dat primair betrokken is bij de presentatie van kleine stukjes eiwit op het celoppervlak, waardoor T-cellen geactiveerd raken. De resultaten onderstrepen de negatieve rol van het lichaamseigen eiwit ‘CLIP’ in zowel de activatie van effectieve T-cellen als een ziektevrije overleving van AML-patiënten. Dit geeft een belangrijk inzicht in het gedrag van leukemiecellen en daarmee nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van immunotherapie in AML.
-
mrt122012
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.