De combinatie diabetes en depressie komt vaak voor, is ingrijpend maar de oorzaak is nog redelijk onbekend. Daarom gaat Marijke Bremmer, psychiater van de polikliniek Diabetes Mentaal in VUmc, onderzoek doen naar slaapproblemen bij mensen met diabetes en een depressie. Het Diabetes Fonds en Fonds Psychische Gezondheid hebben dit onderzoek gezamenlijk mogelijk gemaakt. Wie depressief is, heeft meer kans op diabetes. En omgekeerd heeft een op de vijf mensen met diabetes een depressie. Depressie bij diabetespatiënten gaat vaker gepaard met hogere bloedsuikers en meer risico op diabetescomplicaties zoals hart- en vaatziekten, schade aan nieren, ogen en zenuwstelsel. We weten nog niet goed waardoor diabetes en depressie zoveel invloed op elkaar hebben. Mogelijk komt het door de slaapproblemen die bij de depressie horen. Chronisch slecht slapen gaat gepaard met een ontregeling van het stresshormoon cortisol en een gezonde slaap is ook belangrijk voor een goede bloedsuikerspiegel. VUmc gaat bij mensen met diabetes en een depressie onderzoeken hoeveel slaapproblemen zij hebben en of deze slaapproblemen verklaren waarom de diabetes vaker ontregeld is. Ook wordt onderzocht of het stresshormoon cortisol deze ontregeling kan verklaren. Ze vergelijken de gegevens met die van een groep diabetespatiënten zonder depressie. Dit gaat de komende maande lopen en maakt in anderhalf jaar duidelijker wie met diabetes en depressie extra risico heeft op een ontregelde bloedsuiker. Daarmee wordt het gemakkelijker om behandelingen op maat te maken voor mensen met depressie en diabetes.
-
mrt142012
Nieuw onderzoek naar diabetes, depressie en slaap
Categorieën
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.