Het metabool syndroom (MetS) is een cluster van risicofactoren (zoals hoge bloeddruk, een verstoorde lipidenbalans, insuline resistentie en obesitas) voor het ontwikkelen van type 2 diabetes (T2D) en hart- en vaatziekten. Insuline resistentie en centrale obesitas worden beschouwd als belangrijke factoren die ten grondslag liggen aan het MetS. Er is bewijs dat het type vet in de voeding de insuline gevoeligheid van de spier kan veranderen door de opslag en oxidatie van vetten in de spier te beïnvloeden. Dit proefschrift richt zich op de vetstofwisseling van de skeletspier in relatie tot insuline gevoeligheid en bestudeert het effect van de hoeveelheid en het type vet hierop. Het proefschrift bewijst dat verandering van de kwaliteit en de kwantiteit van vet in de voeding kan leiden tot een verbetering van de manier waarop de spier omgaat met vetten en dus een verbetering van insuline gevoeligheid. Maar de resultaten tonen ook aan dat veranderingen in het dieet goed moeten worden afgestemd op het genetisch en metabool profiel van groepen van mensen. Proefschrift: mw. Anneke Jans, MSc, “Skeletal muscle fatty acid handling in insulin resistance: the effect of dietary fatty acids”
-
mei262012
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.