Matrixmetalloproteïnases (MMP’s) zijn bij een groot aantal pathologische processen betrokken die gerelateerd zijn aan een verstoring van hun proteolytische activiteit. Daarom is voor de karakterisering van biologische of pathologische voorvallen de meting van actieve MMP’s nuttiger dan de bepaling van het totale overschot. Het doel van het promotieonderzoek van Laurette Prély was de ontwikkeling van analytische technieken ter controle van MMP-activiteit. Daarvoor deed zij onderzoek naar fotogevoelige labeling, absolute kwantificering met massaspectrometrie in de Selected Reaction Monitoring (SRM) modus en naar op activiteit gerichte verrijkingstechnieken. Het labelen met een S1’ fotogevoelige, op activiteit gerichte probe en het katalytisch domein van recombinant MMP-12, resulteerde in een verhouding van 1:1. Daarnaast kon het gelabelde eiwit geconcentreerd worden met monomere avidine deeltjes, gebaseerd op de biotineketen die deel uitmaakt van de probe. De karakterisering van de aminozuur(en) die vastgehouden worden door covalente binding(en) met de kunstmatige probes wordt nog onderzocht. Door de toepassing van LC-MS/MS (SRM modus) is er een doelgerichte analyse van MMP-9 in bronchoalveolaire lavage vloeistof (BALF) ontwikkeld. Deze SRM analyse maakt de absolute kwantificering van MMP-9 naar het lage ng/mL niveau mogelijk. De ontwikkelde analyse werd aangepast voor MMP-12 door het meten van een andere set van signatuurpeptiden. Met behulp van deze bepaling wordt de activiteit van MMP-9 nog niet geanalyseerd, Daarom werd de op activiteit gerichte opzuiverbenadering gecombineerd met de MMP-9 en MMP-12 SRM analyse. We hebben deze methodologie verder uitgebreid door de peptiden die behoren tot het pro-domein van MMP-9 alsmede die van de belangrijkste endogene remmer van MMP-9, TIMP-1 te meten. Ten slotte bespreekt Prely de voor- en nadelen van de ontwikkelde technieken en hun potentieel voor automatisering.
-
feb272014
Meten van actieve matrixmetalloproteïnases
Categorieën
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.