Medicijnen uit de apotheek

Vraag over medicijnen; apotheker of huisarts?

Hoewel de huisarts deskundig is op het gebied van ziekten, weet niemand zoveel van medicijnen als de apotheker. Daarom zijn de huisarts en de apotheker een hecht team. De apotheker controleert de medicijnen die zijn voorgeschreven door de huisarts. Hij bekijkt of ze geen probleem opleveren in combinatie met eerder verstrekte medicijnen. Dit kan een apotheker alleen doen, als alle medicijnen bij één apotheek worden (af)gehaald.

Wat vraag ik mijn apotheker?

De apotheek is de plaats waar u deskundig en persoonlijk advies kunt krijgen over het gebruik van uw geneesmiddelen. De apotheker is een universitair opgeleide specialist. Hij of zij heeft in de studie Farmacie de koppeling gelegd tussen het menselijke lichaam (biologie) en de werking van verschillende stoffen (chemie). Een apotheker heeft net als een arts de Eed van Hippocrates afgelegd, waarin hij onder meer plechtig belooft u de beste zorg te geven en geheimhouding na te komen.

In de apotheek hebt u vooral contact met de apotheekassistenten. Zij maken medicijnen klaar, doen de administratie en ‘runnen’ de apotheek. Met uitgebreide kennis over de werking van medicijnen geven zij u in heldere taal uitleg over alles wat u wilt weten. Schroom niet vragen te stellen. Het gaat immers over uw gezondheid!

Privacy over medicijnen

Elke denkbare vraag over medicijnen kan worden gesteld aan de apotheker. Niet iedereen is er echter van gediend dat omstanders kunnen meeluisteren. Bijvoorbeeld omdat we de aandoening privé willen houden of omdat toepassing van het medicijn intieme details omvat. Steeds meer apothekers beschikken daarom over spreekkamers waar zij in alle rust en privacy goede voorlichting kunnen geven.

Wilt u een persoonlijk gesprek met de apotheker over de medicijnen of de toepassing van medicijnen die u krijgt? Bel dan vooraf even voor een afspraak, zo weet u zeker dat er iemand voor u beschikbaar is als u komt.

Online apotheek

In Nederland kunnen we onze eigen apotheek uitkiezen. Zelfs als de huisarts met een apotheek in hetzelfde gebouw zit, hoeven we niet van allebei gebruik te maken. Maar het mág natuurlijk wel, de keuze is vrij. De meeste apotheken hebben tegenwoordig een eigen website. In veel gevallen kan ook via de website recepten worden aangevraagd.

Op internet zijn er ook enkele online apotheken te vinden. Omdat deze apotheken geen gebouw hoeven te betalen, zeggen zij goedkoper te kunnen werken. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in een geldbedrag na afloop van ieder jaar. Omdat de medicijnen thuisbezorgd worden, claimen deze online apotheken dat het gemakkelijker is. Het blijft echter belangrijk dat u goed oplet en het kaf van het koren probeert te scheiden. Overleg altijd eerst met uw huisarts voordat u gebruik gaat maken van een online apotheek.

SLUIT
SLUIT