Seks

De meeste Nederlanders zijn seksueel actief. Vier van de vijf mannen en driekwart van de vrouwen hebben met regelmaat seks. De groep mensen die niet seksueel actief zijn, is hier zelf over het algemeen niet tevreden over. De meeste mensen genieten van seks, maar dat geldt minder voor vrouwen dan voor mannen.

Zwangerschap

Onbeschermde seks tussen een man en een vrouw kan leiden tot een zwangerschap. De kans op zwangerschap is het grootst als we om de 2 of 3 dagen seks hebben in de zes dagen vóór de eisprong. De eisprong is 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie.

Ongeplande zwangerschappen komen veel voor. Eén vijfde van de vrouwen die ooit geslachtsgemeenschap hebben gehad is ooit ongepland zwanger geweest.

Ondanks dat ongeplande zwangerschappen veel voorkomen, is het aantal abortussen in Nederland al decennia lang een van de laagste wereldwijd. Ook zijn er weinig tienerzwangerschappen en tienermoeders.

Bij negen procent van de zogenoemde ´vaginale sekscontacten´ is het condoomgebruik niet goed; de man is al met zijn penis in de vagina geweest voordat een condoom wordt omgedaan. Ook al is de man nog niet klaargekomen, kunnen er wel wat zaadcellen vrijkomen en dat kan leiden tot een zwangerschap. Op elk moment dat de penis in contact komt met het vaginale gebied, bestaat de kans op zwangerschap.

Anticonceptie

Er is veel keuze voor een anticonceptiemethode; dat is belangrijk want niet iedere methode past bij iedereen even goed. Vanuit het oogpunt van preventie van ongewenste zwangerschappen, is vooral de effectiviteit belangrijk. De pil en het condoom zijn de twee meest gebruikte middelen, al dan niet in combinatie met elkaar. Vooral bij jongeren zijn deze middelen populair.

Soa’s

Onbeschermde seksuele activiteiten brengen risico’s voor de gezondheid met zich mee. Een aantal ziekten kan worden overgedragen door seksueel contact. Dat zijn de zogenaamde SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Een aantal SOA’s, zoals Chlamydia, HIV (het aids-virus) of hepatitis-B, kan symptoomloos verlopen. We merken niet dat we ze oplopen of dat we drager zijn. De SOA’s zijn vervolgens wel overdragen aan een ander, ook nog jaren later.

De kans op het overdragen van een SOA wordt aanzienlijk verkleind door het gebruik van een condoom. In feite zou daarom bij ieder seksueel contact met iemand, waarvan je niet weet of hij of zij een drager is, een condoom gebruikt moeten worden.

Ondanks dat consequent condoomgebruik de kans op infectie met hiv of een andere soa aanzienlijk vertkleint, is het gebruiken van condooms niet vanzelfsprekend. Wie geen vaste partner heeft, gebruikt wel vaker een condoom dan mensen met wisselende seksuele contacten. Toch gebruikt gemiddeld de helft van de mannen met een ‘losse’ partner, geen condoom.

SLUIT
SLUIT