Relatie en kinderen

Partner

Een goede, evenwichtige relatie met je partner, waarin plaats is voor wederzijds respect, aandacht en waardering voor elkaar en de wens om eventuele problemen samen op te lossen, is van groot belang. Het geeft rust en zekerheid in je leven. Het geeft de mogelijkheid vervelende maar ook bijzondere of leuke dingen altijd te kunnen bespreken en moeilijke beslissingen te delen.

Aan de andere kant kan een relatie waarin dit alles niet zo evenwichtig verloopt en waarin sprake is van een gebrek aan aandacht en waardering voor elkaar, leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten zoals stress, slaapstoornissen of vermoeidheid.

Kinderen

Kinderen zijn ons kostbaarste bezit, een bron van grote vreugde en tegelijkertijd een bron van grote zorg . Iedereen wenst zijn kind een gezonde start toe bij de geboorte, daarna een voorspoedige groei en ontwikkeling zodat je kind zich ontwikkelt tot een gelukkige en gezonde volwassene.

Maar natuurlijk verloopt de geboorte en ook de groei en ontwikkeling van een kind niet altijd zo voorspoedig. Het hebben van kinderen kan om die reden veel problemen veroorzaken. Kinderen kunnen (ernstig) ziek worden, ongelukken krijgen, niet goed presteren op school, ongelukkig zijn en in sociaal opzicht of een richting ingaan die we minder gewenst vinden.

Zoals een gelukkig kind de ouders gelukkig kan maken, kan het verdriet van een kind de ouders pijn doen. De problemen waarbij kinderen betrokken zijn, veroorzaken in dat geval veel spanning en stress. En ook dat kan een weerslag hebben op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Familie en vrienden

Mensen zijn sociale wezens: we kunnen niet leven zonder anderen. We hebben elkaar nodig en zijn afhankelijk van elkaar. We zoeken naar veiligheid en zekerheid, we willen ergens bij horen, we zoeken erkenning en waardering. Daarom zijn familiebanden en sociale relaties met vrienden en buren onmisbaar voor een geestelijk gezond gevoel.

Sociale contacten en familiebanden kunnen echter ook een bron zijn van ruzies en conflicten en daarmee van ergernis en spanning. Als familiebanden of vriendschappen om welke reden dan ook verdwijnen, is het belangrijk een  ‘alternatieve’ familie te creëren waarin we ons wel gewaardeerd en gelukkig voelen. Te veel alleen zijn, kan leiden tot eenzaamheid en zelfs een depressie.

Relaties en seks

Seks heeft geen directe invloed op de lichamelijke gezondheid. Van meer of minder seks worden we niet gezonder of ongezonder. Uiteraard is een gezond seksleven een onderdeel van gezond leven in het algemeen en kan het daardoor een positieve, vitaliserende invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

Seksuele problemen kunnen een negatieve invloed hebben op het psychisch welbevinden en aanleiding geven tot spanning bij jezelf en/of je partner.

SLUIT
SLUIT