Eetstoornissen

Een eetstoornissen is een stoornis in hoe iemand eet en hoe iemand denkt over eten. Wie een eetstoornis heeft, heeft overdreven veel aandacht voor zijn of haar gewicht en voeding. Eetstoornissen zijn een psychische stoornis die moeilijk zijn te behandelen. De gevolgen van eetstoornissen zijn lichamelijk (botontkalking, slechte weerstand) en psychisch (eenzaamheid, schuldgevoelens, schaamte en depressiviteit). Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren.

Anorexia nervosa

Wie de eetstoornis anorexia nervosa heeft, zal doelbewust extreem afvallen. Het gewicht van iemand met anorexia ligt ver onder de gezonde grens. Anorexia nervosa is een psychische ziekte die het lichaam sterk aantast.

Door anorexia vermageren mensen zo sterk dat het niet meer gezond is. Maar wie anorexia heeft, is niet in staat dat zelf te zien. Bij vrouwen verdwijnt de menstruatie en soms raken mensen zo verzwakt dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis om kunstmatig gevoed te worden. Om die reden kan anorexia zelfs een dodelijke aandoening zijn.

Anorexia ontstaat vooral bij kinderen in de puberteit, meestal bij meisjes en soms ook bij jongens. Het kan starten als kinderen besluiten te gaan lijnen omdat ze zichzelf te dik vinden (al dan niet terecht). Het probleem verergert als ze daarna niet meer kunnen stoppen met lijnen en afvallen een obsessie wordt. In dat geval eet iemand nauwelijks meer iets en zullen soms het weinige wat ze eten uitbraken of met laxeermiddelen zo snel mogelijk uit je lichaam verdrijven.

De oorzaak van anorexia ligt vaak in psychische en relationele problemen. Via controle over het eetpatroon, het lichaam en de weegschaal probeert iemand met anorexia ook controle te krijgen over de andere problemen. Ook het door de mode en media opgelegde slankheidsideaal speelt een rol in het ontstaan van anorexia, zelfs veel superslanke hedendaagse mannequins lijden aan anorexia.

De behandeling van anorexia bestaat uit een langdurige en intensieve begeleiding. Er bestaan speciale klinieken die zich daarop toeleggen.

Boulimia nervosa

Bij de eetstoornis boulimia nervosa is er sprake van vreetbuien die gevolgd worden door braken of laxeren. Het braken en laxeren zal iemand met boulimia doen om te voorkomen dat ze te dik worden. Tussen de vreetbuien door houden zij zich aan een streng dieet.

Door dit eetpatroon handhaven mensen met boulimia vaak een redelijk gewicht. Het voedingspatroon is echter zeer onevenwichtig. Door het braken en het veelvuldig gebruik van laxeermiddelen kan de stofwisseling gevaarlijk in de war raken.

Boulimia komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en ontstaat vooral in de puberteit. De vreetbuien ontstaan vaak als gevolg van stress, angst of depressiviteit. Ook kan er sprake zijn van ontevredenheid over het lichaam, dat al dan niet te dik is.

De emotionele ongenoegens worden als het ware ‘weggegeten’. Maar na de vreetbui, zullen de mensen met deze eetstoornis zich weer slecht en slap voelen omdat zij de vreetimpuls niet konden weerstaan. Om die negatieve gevoelens weg te duwen, gaat iemand met boulimia opnieuw eten. Op deze manier ontstaat er een neerwaartse spiraal.

De behandeling van boulimia vraagt veel tijd en inspanning. Soms is opname in een daarin gespecialiseerde kliniek noodzakelijk.

SLUIT
SLUIT