Het behoort tot de top 10 van goede voornemens. Ook komend jaar is de verwachting dat circa een miljoen mensen er weer voor gaat. Maar wat betekent dat nu, en wat zijn de gevolgen? Uit onderzoek blijkt dat er veel misvattingen bestaan over het stoppen met roken. Dit weerhoudt een groot aantal mensen er steeds weer van de stap te wagen. De producent van Niquitin, een nicotinevervangend hulpmiddel bij het stoppen met roken, zet de feiten en fabels op een rij. Zo kan iedere roker een weloverwogen keuze maken over stoppen met roken en over de manier waarop. De derde drie fabels (zie voor de eerste zes het nieuws van 20 december 2005 en van 23 december 2005):
Fabel 7: `Nicotinevervangers hebben geen effect. Ik heb een paar dagen pleisters gebruikt, maar daarna kwam de behoefte aan een sigaret weer net zo hard terug.` (Feit: Veel mensen blijven zich erg goed voelen bij het stoppen met roken met behulp van nicotinevervangers. Zo goed, dat ze al snel denken de hulpmiddelen niet meer nodig te hebben. Echter, nicotinevervangers zijn een kuur die voor een gecontroleerde afbouw van nicotine zorgt. Het moet gedurende 10 weken van begin tot eind doorlopen worden om het juiste effect te bereiken. Te vroeg stoppen, geeft direct weer een toename van de behoefte aan een sigaret.)
Fabel 8: `Ik rook light sigaretten dus loop minder risico’s.` (Feit: Er is geen gezonde manier van roken. Iedere keer als je een trekje van je sigaret neemt, inhaleer je meer dan 4.000 chemicaliën en tenminste 69 kankerverwekkende stoffen. Ongeacht of je light-sigaretten rookt.)
Fabel 9: `Stoppen met roken met behulp van nicotinevervangers is duur. Een pakje sigaretten is goedkoper dan een doosje nicotinevervangers.` (Feit: Als je de uitgaven aan een kuur nicotinevervangers vergelijkt met de kosten van doorroken, zie je dat deze hulpmiddelen zeker de investering waard zijn.)
-
dec292005
Fabels over stoppen met roken (3)
De oliebollen en champagne staan op tafel; op tv is het aftellen begonnen; nog snel een trekje van de allerlaatste sigaret. Iedere jaarwisseling waagt een grote groep Nederlanders zich eraan: stoppen met roken.