Door het uitspreken van zijn intreerede ‘Komt een foetus bij de dokter’ op maandag 14 mei is prof. dr. Dick Oepkes nu officieel de eerste hoogleraar foetale therapie in Nederland. Foetale therapie houdt in dat aandoeningen al worden behandeld als het kind nog in de baarmoeder zit. “Sommige aandoeningen kun je het beste al voor de geboorte behandelen”, aldus Oepkes. Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede bij de foetus, sommige hartafwijkingen en het tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij de ene helft van de tweeling te veel bloed krijgt en de andere te weinig. Uit heel Nederland worden moeders met foetussen met TTS en aangeboren afwijkingen naar het LUMC verwezen. “Zij hebben complexe, weinig voorkomende behandelingen nodig. Dat soort zorg kun je het beste in één landelijk centrum aanbieden”, aldus Oepkes. In een samenwerkingsverband met het Karolinska Instituut in Zweden en het Universiteitsziekenhuis in Leuven wordt voor enkele complexe, weinig voorkomende foetale behandelingen zelfs gestreefd naar Europese centralisatie. Ook wetenschappelijk onderzoek wordt gezamenlijk verricht. “De grenzen zijn open”, zegt Oepkes, “taal, verzekering en reisafstand zijn zelden een probleem”. De visie van alle drie topcentra is dat de best mogelijke zorg voor de zwangere en haar foetus centraal moet staan.
-
mei102012
Eerste hoogleraar voor behandelen van foetussen
Categorieën
De informatie die op deze website staat, komt uit 2017.
De bijsluiters zijn afkomstig van de Geneesmiddeleninformatiebank van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Het CBG is een zelfstandig bestuursorgaan dat onder de Rijksoverheid valt en onafhankelijk beslist over de toelating en bewaking van geneesmiddelen voor de mens. Zie ook: www.cbg-meb.nl.
De Diagnosehulp bevat interactieve vragenlijsten voor 263 ziektes. Door het invullen van een vragenlijst kunt u controleren of de symptomen van een bepaalde aandoening voor u van toepassing zijn. Per lijst zijn er gemiddeld 10 vragen. De Diagnosehulp is alleen beschikbaar als app voor iPhone en iPad. Download de diagnosehulp. Binnenkort is ook de Android-versie (voor o.a. Samsung) beschikbaar.
De informatie op deze website voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het CGR voor medische informatie op internet. Tevens wordt voldaan aan de Code Publieksreclame (2015) voor geneesmiddelen van de Reclame Code Commissie.