Engelse wetenschappers kwamen er eind vorige eeuw al achter dat een korstje het herstel van de huid vertraagt. De beweeglijkheid van de huidcellen wordt door een korstje namelijk belemmerd. Daardoor duurt het langer voor de huid opnieuw is opgebouwd, en bestaat bovendien de kans dat zich een litteken vormt. Wondjes genezen juist beter wanneer ze vochtig worden gehouden.
Uit onderzoek in opdracht van Hansaplast onder 1000 Nederlanders blijkt dat het momenteel niet zo best gesteld is met het kennisniveau als het gaat om de verzorging van wondjes. 75% denkt dat ze voldoende weet over wondverzorging. 89% denkt dat ‘aan de lucht drogen’ de beste manier van genezen is. 68% heeft deze kennis meegekregen uit de eigen opvoeding. Maar weinig mensen weten dat juist het vochtig houden van de wond het beste is.
In ziekenhuizen wordt het vochtig houden van de wond al veel toegepast. Deze ‘vochtige wondverzorging’ is er nu ook voor thuisgebruik, met de introductie van een nieuwe pleister. Deze bevat een speciale wondhelende crème waardoor de wond vochtig blijft. Dat zorgt voor een sneller herstel van de huid met minder kans op littekens.
Gemiddeld blijken we zo’n 8 keer per jaar een wondje op te lopen. In de meeste gevallen zijn dat snijwondjes aan handen en vingers, die we vooral in en om het huis oplopen (80%). Bij mannen zijn vooral klussen en scheren de boosdoeners, vrouwen snijden zich vaker in de keuken. Opmerkelijk: maar liefst 41% van de snijwondjes ontstaan door papier.
Pleisters worden om twee redenen gebruikt: 78% plakt een pleister om een wondje te beschermen tegen vuil. 60% gebruikt pleisters om kleding te beschermen tegen bloed.
Bron: ConsuMed®